Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Schilderwerkentips.be Info & inspiratie over schilderwerken en de verschillende soorten verf.
header image
Schilderwerkentips.be

Trap schilderen

Een trap vernieuwen kost handenvol geld! Een goedkopere en mooie oplossing is om de trap te overschilderen. In het onderstaande artikel leggen we minitieus uit hoe je een trap het best kan schilderen. Tevens geven we handige tips, leuke voorbeeldjes en de do’s en don’ts bij een trap schilderen.

Offertes ontvangen voor het schilderen van je trap? Ga naar de offertepagina. 

 

Wat heb je nodig?

Afdekfolie.
Tape om bepaalde delen af te dekken.
Schuurpapier.
Primer.
Verf (lak).
Ronde kwast.

 

Voorbereiding trap schilderen

De eerste stap van ieder schilderwerkje begint altijd met het afdekken en beschermen van de omliggende ruimte. Dit neemt enkele minuten in beslag, maar het zorgt ervoor dat je na het schilderen geen verfspatjes meer hoeft af te krabben of te verwijderen.

Denk dus goed na waar je gaat schilderen en waar niet. Dek de vloer onder de trap af met een folie en werk met tape als je alleen de traptreden wilt verven.

De tweede stap bij het voorbereiden is het opschuren van de trap. Dit is niet enkel noodzakelijk bij houten trappen! (Ja, je kan ook trappen van andere materialen verven! Hiervoor bestaan speciale aangepaste verven en lakken.) Schuren doe je het best met schuurpapier of een schuurmachine.
Indien je met een verfbrander werkt is het aangeraden om dit heel voorzichtig te doen, zodat je het hout van de trap zeker niet verbrand.

Is de trap van een ander materiaal dan hout? Schuur dan heel licht met schuurpapier.

Een eventueel derde stap is om gaatjes, oneffenheden en putjes op te vullen. Hiervoor bestaan speciale ‘pastas’, maar je kan ook met plamuur en een plamuurmes deze oneffenheden opvullen. Laat dit alles wel even opdrogen en schuur daarna de gaatjes nog eens op zodat je geen gaatjes of bultjes meer in je trap hebt.

Ten slotte maak je de volledige trap volledig stof- en vetvrij, zodat er geen enkele viezigheid in de verf komt.

 

trap schilderen

 

Trap schilderen

Eens het voorbereidingswerk erop zit, kan je beginnen met de trap te schilderen.
Begin altijd met een primer te schilderen! Deze zorgt voor een goede hechting en een mooi egaal resultaat van de verf die je uiteindelijk op de trap zal schilderen.

Zie je hier en daar nog enkele vlekjes nadat je de trap met één of twee lagen primer hebt bedekt? Schuur de trap dan nog een laatste maal snel en lichtjes op met schuurpapier met een zeer fijne korrel. Vergeet daarna niet om de trap weer schoon te maken!

Nadat de primer of grondverf voldoende is opgedroogd, begin je met de trap te schilderen! Dit doe je door bovenaan te beginnen, zodat eventuele druppeltjes naar beneden rollen.
Neem de ronde kwast en dop deze in de verf. Maak vervolgens mooie, vloeiende bewegingen en verspreidt de verf over de treden. Werk minstens met twee lagen.

 

Tips bij een trap schilderen

  • Indien je de trap nog wilt gebruiken, schilder je de trap slechts om de trede. Hierdoor zal het volledige proces iets langer duren, maar zo hoef je geen volledige verhuis van boven naar beneden uit te voeren.
  • Werk altijd van boven naar beneden bij het schilderen van een trap. De kans dat verfspatjes of druppeltjes naar beneden vallen is groot. Als je omgekeerd zou beginnen zouden reeds geschilderde traptreden kunnen worden ontsierd door verharde verfdruppeltjes.
  • Na het verven opteer je het best nog voor een transparante, anti-slip glanslaag.
    Vermijdt hoogglanslak, deze lak is erg glad!

 

Een trap zelf schilderen is geen sinecure als je er geen ervaring mee hebt. Een vakman kan het beste resultaat garanderen en fouten vermijden. Op de offertepagina vraag je snel en eenvoudig offertes aan bij betrouwbare schilders in jouw buurt.
Klik hier om gratis en vrijblijvend offertes te ontvangen.

 

Offertes voor schilderwerken ontvangen?

Kies voor een professionele schilder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de schilderwerken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele schilders