Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Schilderwerkentips.be Info & inspiratie over schilderwerken en de verschillende soorten verf.
header image
Schilderwerkentips.be

Ramen schilderen

Ramen schilderen is geen eenvoudige klus! De binnenkant van een raam is vaak nog iets makkelijker dan de buitenkant van het raam. Langs de buitenkant moet je immers ook rekening houden met silliconen en deze zijn vaak heel lastig om mee te werken. In onderstaand artikel vind je een handig stappenplan, hoe je het best je ramen schildert, zowel binnen als buiten.

Wil je je ramen laten schilderen door een vakman? Ontvang gratis offertes op maat. 

 

Wat heb je nodig?

Buitenkant ramen:

 • Siliconen verwijderaar
 • Decapeermiddel
 • Schuurpapier
 • Whitespirit
 • Plamuurmes en lakplamuur
 • Primer
 • Lak of verf
 • Siliconen

 

Binnenkant ramen:

 • Schuurpapier
 • White spirit
 • Plamuurmes en lakplamuur
 • Primer
 • Lak of verf

 

Buitenramen schilderen

Voorbereiding buitenramen schilderen

Zoals bij iedere schilderklus is het ook niet anders bij ramen schilderen: we beginnen met de juiste voorbereidingen te nemen.

Handig om ramen te schilderen is om de ramen te demonteren! Hierdoor vergeet je geen enkel stukje bij het schuren en bij het verven. Plak ook meteen al een beschermingstape op het glas, zodat je dit zeker niet mee schildert.

Nadat de ramen zijn gedemonteerd, kan je beginnen aan het afhalen van de siliconen. Dit doe je door een siliconen verwijderaar (product die je op de siliconen laat inwerken en vervolgens de siliconen weghalen met een mesje.)
Het is niet noodzakelijk om alle siliconen weg te halen, zolang er maar nieuwe siliconen kunnen worden overgeplaatst.

Vervolgens kan je beginnen met de ramen op te schuren. Schuur zowel de gedemonteerde ramen als de kozijnen. Zorg ervoor dat je heel goed schuurt, want anders zal de primer en de verf erg slecht aan de omlijsting worden gehecht!
Indien je heel dikke en oude verflagen hebt zitten, kan je altijd met een decapeermiddel werken en vervolgens pas beginnen schuren.

Vervolgens maak je alles schoon met een nat doek. Daarna neem je een doek met white spirit om alles volledig te ontvetten. De ramen zijn nu klaar om geschilderd te worden.

Indien het gaat om aluminium ramen die je wilt herschilderen blijven de stappen grotendeels hetzelfde. Alleen moet je hier niet zo hard schuren. Afschuren met schuurpapier met een heel fijne korrel.

 

ramen schilderen

 

Buitenramen schilderen

Begin met een enkele laag primer op het raamkader aan te brengen. Laat deze drogen en schuur vervolgens de primer nogmaals lichtjes op. Op plaatsen waar de primer loslaat, schuur je met een ruwer schuurpapier nogmaals het raam op.
Zie je nog gaten in de omlijsting? Vul deze dan op met lakplamuur en een plamuurmes, laat ze uitharden en schuur deze vervolgens nog een laatste keer op.
Vergeet niet dat je na schuren altijd alles moet schoonmaken!

Vervolgens mag je de ramen schilderen in het gewenste kleur. Schilder de verf goed open en zorg dat ze regelmatig is verdeelt. Daarna haal je de nieuwe siliconen boven en spuit je deze op de plaats waar voorheen de siliconen geplaatst waren. Doe dit in een vloeiende, eenmalige beweging en strijk alles vervolgens in eenzelfde beweging af met een nat sponsje. Het laatste wat je moet doen is de afplaktape rustig weghalen.

 

Binnenramen schilderen

Voorbereiding binnenramen schilderen

Ook ditmaal is het handig om de ramen reeds te hebben gedemonteerd.
Plak afplaktape op de ruiten, zodat er geen verf op komt, en op de handvaten want dit is een uiterst vervelend werkje om die er nog van te krijgen.

Schuur de ramen op met een grof schuurpapier en vervolgens met een schuurpapier met een fijnere korrel. Maak alles schoon, net zoals bij de buitenramen, met een vochtig doekje en vervolgens nogmaals met white spirit.

Vul vervolgens gaten met lakplamuur, laat deze uitdrogen en schuur deze plaatsjes lichtjes op.
Wederom mag je niet vergeten om al het stof weg te werken, zodat je verf goed aan de ondergrond hecht!

 

Binnenramen schilderen

Begin met een primer. Afhankelijk van de omlijsting kies je voor de meest geschikte primer.
Begin met één laag en laat deze drogen. Zijn er plaatsjes waar de primer niet goed hecht? Schuur deze dan nog een laatste keer goed op, maak het raam weer stofvrij en herschilder deze opnieuw met de primer.

Als alles goed hecht en volledig is opgedroogd breng je ofwel een tweede laag primer aan, ofwel begin je meteen met verven. Na het verven neem je de afplaktape van de ramen en de handvaten.

Tips bij ramen schilderen

Vergeet niet om ook de binnenkant en de boordjes van de ramen te schilderen! Gebruik een tweede laag verf, of een dampdichte verf langs de binnenzijde voor een betere isolatie van de ramen.

 

Op zoek naar betrouwbare schilders in jouw omgeving? Op de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij verschillende professionals. Dit laat je toe om eenvoudig prijzen te vergelijken. Ga naar de offertepagina.

 

 

Offertes voor schilderwerken ontvangen?

Kies voor een professionele schilder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de schilderwerken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele schilders