Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Schilderwerkentips.be Info & inspiratie over schilderwerken en de verschillende soorten verf.
header image
Schilderwerkentips.be

Buitenschilderwerk

Buitenschilderwerk zorgt er niet alleen voor dat je huis er mooi uitziet, het beschermt je woning ook tegen schade als gevolg van weersinvloeden. Buiten schilderen kan verschillende werkzaamheden omvatten zoals het schilderen van de gevel, kozijnen, deuren, … Wat kost buitenschilderwerk? Kan ik het zelf of schakel ik beter een schilder in? En wat zijn veelgemaakte fouten bij buitenschilderwerk? Ontdek het in dit artikel.

Ga snel naar:
Prijs buitenschilderwerken
Doe het zelf vs. professionele buitenschilder
Stappenplan buiten schilderen
5 veelgemaakte fouten buitenschilderwerk
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk offertes van buitenschilders

 

 

Wat kan buitenschilderwerk allemaal omvatten?

Buitenschilderwerk is een overkoepelende term voor allerlei verschillende schilderklussen. We zetten kort de meest voorkomende buitenschilderwerken op een rij:

 • Gevel schilderen: je kan je gevel laten verven met een dampopen verf of laten kaleien met kaleiverf. Zo werk je verkleuringen weg, geef je je woning snel een nieuwe look en voorkom je vochtproblemen.
 • Ramen & deuren schilderen: houten kozijnen kan je best regelmatig opnieuw verven om verkleuring te vermijden, maar ook PVC en aluminium ramen en deuren kan je perfect een nieuwe laag verf geven.
 • Dak schilderen: om je dak er weer als nieuw te laten uitzien, kan je een gekleurde dakcoating aanbrengen. Zo bescherm je je dak bovendien ook tegen vocht en verwering.
 • Bijgebouw schilderen: heb je een tuinhuis, carport, terrasoverkapping… dat aan vernieuwing toe is? Dan kan je dit snel een frisse uitstraling geven met een nieuwe laag verf.
 • Afsluiting schilderen: als je in je tuin een schutting hebt, kan je ook deze in een nieuw jasje steken door het te schilderen. Zo bescherm je het materiaal en zorg je voor een langere levensduur.

buitenschilderwerken

 

Prijs buitenschilderwerken

Een buitenschilder kan verschillende tarieven hanteren:

 • Prijs per m²: voor het schilderen van grote oppervlaktes hanteert een buitenschilder doorgaans een prijs per vierkante meter. Reken op gemiddeld € 35 à 45 per m² (incl. materiaal, excl. btw).
 • Prijs per uur: in geval van kleinere oppervlaktes of detailwerk waar een schilder meer tijd aan kwijt is (bv. kozijnen schilderen buiten), hanteert deze meestal een prijs per uur. De tarieven liggen daarbij rond de € 40 à 50 per uur (incl. materiaal, excl. btw).
 • Totaalprijs: moet de volledige buitenkant van de woning geverfd worden of omvat het buitenschilderwerk verschillende dingen zoals het verven van de gevel én kozijnen? Dan is het soms makkelijker om een totaalprijs af te spreken. Aangezien het hierbij vaak om een grote klus gaat, is een totaalprijs vaak goedkoper dan wanneer je alle werken afzonderlijk laat uitvoeren.

Omdat buitenschilderwerk ook verschillende dingen kan omvatten, kunnen voor die verschillende onderdelen andere prijzen aangerekend worden. Enkele richtprijzen van van de meest voorkomende werkzaamheden:

Type buitenschilderwerkGemiddelde prijs (incl. verf & materiaal, excl. btw)
Deuren€ 60 à 100 per deur
Ramen€ 6 à 8 per meter
Gevel€ 20 à 40 per m²
Dak € 35 à 45 per m²
Tuinconstructies€ 35 à 45 per m²
Volledige buitenkant woning€ 1.000 à 12.000 (afh. van soort woning)

Benieuwd naar de kosten voor jouw schilderwerk buiten? Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes van professionele buitenschilders in jouw buurt via de offertepagina.

 

Welke factoren bepalen de prijs van buitenschilderwerk?

Bovenstaande prijzen zijn richtprijzen voor standaard buitenschilderwerk. Om de buitenkant van je huis te laten schilderen zijn de effectieve kosten afhankelijk van verschillende factoren:

 • Gebruikte materialen: een professionele buitenschilder gebruikt altijd kwalitatieve verf. Die is misschien duurder, maar geeft wel garantie op een langdurig mooi resultaat.
 • Bereikbaarheid: bij schilderwerken op hoogte kunnen extra kosten aangerekend worden indien een hoogtewerker of steiger nodig is.
 • Voorbereidende werken: voor de buitenschilder effectief kan starten met schilderen, zijn soms voorbereidende werken nodig zoals ramen en deuren afplakken,  een fixeermiddel aanbrengen…
 • Ondergrond: hout laten schilderen is duurder dan beton of baksteen. Dat heeft vooral te maken met de voorbehandeling die nodig is. Denk bij bv. hout aan houtrot herstellen, schuren en grondverf aanbrengen.

 

Doe-het-zelf vs. professionele buitenschilder

Je huis verven langs de buitenkant is geen simpele klus en vraagt handigheid en kennis van zaken. Zo is het niet alleen belangrijk dat je de geschikte verf gebruikt, het is minstens even belangrijk om die verf correct aan te brengen. Anders is de kans groot dat het schilderwerk al snel gebreken vertoont en alles opnieuw geschilderd moet worden.

Daarom is het aangeraden om een professionele buitenschilder in te schakelen, wanneer je zelf onvoldoende kennis en expertise hebt. Zo geniet je alvast van volgende voordelen:

 • Kwalitatief materiaal: een buitenschilder werkt met hoogwaardige verf die is aangepast aan  jouw project.
 • Snelle & correcte uitvoering: een professionele schilder voert de schilderwerken correct uit en weet precies met welke factoren hij daarbij rekening moet houden.
 • Mooie afwerking: dankzij het gebruik van kwalitatieve materialen en een correcte verftechniek, ben je met een buitenschilder altijd verzekerd van een langdurig mooi eindresultaat.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar, dan geniet je ook nog eens van het voordelige btw-tarief van 6% als je het buitenschilderwerk laat uitvoeren door een erkende aannemer.

Wil je zelf genieten van de voordelen van een buitenschilder? Via onze offerteservice kan je vrijblijvend offertes van professionele buitenschilders in jouw buurt vergelijken. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

buitenschilderwerk kosten

Stappenplan buiten schilderen

Of je nu zelf aan de slag gaat of een professionele buitenschilder inschakelt, buitenschilderwerken verlopen doorgaans in volgende stappen:

 

1. Voorbereiding

Alvorens het buiten schilderwerk kan beginnen, moet wat voorbereidend werk gebeuren. Zo moet de te schilderen ondergrond proper en in goede staat zijn om een goede hechting van de verf en een mooi en langdurig resultaat te garanderen. De voorbereiding houdt vaak volgende dingen in:

 • Stof, vuil, mos, roest… verwijderen: zo zorg je voor een propere ondergrond. Het is belangrijk om de juiste reinigingsmethode, aangepast aan de ondergrond, toe te passen om een geslaagd resultaat te verkrijgen en schade te voorkomen. Zeker bij gevelreiniging is het van belang om hier voorzichtig mee om te springen.
 • Bestaande schilderwerk controleren: ga de staat van eventuele vorige schilderwerken na en verwijder eventueel loszittende verflagen.
 • Schade herstellen: schade zoals houtrot of loskomende voegen kan je best eerst herstellen. Laat ook vochtproblemen aan de gevel behandelen en maak meteen van de gelegenheid gebruik om kleine gebreken te herstellen. Denk bijvoorbeeld aan klemmende ramen en deuren.
 • Niet te schilderen onderdelen afplakken: gebruik afplaktape om de oppervlaktes die niet geschilderd moeten worden af te plakken en haal zaken in de buurt (bv. bloempotten) weg om verfspatten te vermijden.

 

2. Verf aanbrengen

Nu kan een buitenschilder aan de slag met het schilderen. In sommige gevallen moet eerst een primer aangebracht worden. Een primer zorgt voor een goede hechting van de verf en voorkomt spanningen in de verflagen. Zodra de primer droog is, kan de verf dan aangebracht worden op je gevel, kozijnen, deuren, dak, tuinconstructies… Indien nodig brengt een schilder meerdere lagen verf aan op het oppervlak.

 

5 veelgemaakte fouten bij buitenschilderwerken

Je huis schilderen langs buiten is niet eenvoudig en fouten bij buiten schilderwerk zijn snel gemaakt. We zetten hieronder enkele veelgemaakte fouten op een rij die je best vermijdt bij buitenschilderwerk:

 1. Geen geschikte verf gebruiken

  Het is belangrijk om de geschikte verf voor elk oppervlak te kiezen. Niet elke verf is namelijk geschikt voor buitengebruik en ook de ondergrond is bepalend voor het type verf dat je moet gebruiken. Een gevel vraagt bijvoorbeeld dampopen verf. Deze verf voorkomt dat vocht naar binnen dringt en laat vocht dat zich in de gevel bevindt toch ontsnappen.

 2. Niet de juiste kleur kiezen

  Hou bij het kiezen van een kleur niet alleen rekening met de esthetische overwegingen maar denk ook aan de praktische kant. Lichte kleuren weerkaatsen bijvoorbeeld het zonlicht, terwijl donkere kleuren het zonlicht en de warmte opnemen. Donkere kleuren zijn ook gevoeliger voor krimping of uitzetting. Op lichte kleuren zie je dan weer sneller vuil.

 3. Geen extra verflaag voorzien voor liggende delen

  Liggende delen van bijvoorbeeld een kozijn zijn kwetsbaarder omdat ze meer regen opvangen. Daarom kan je ze best altijd voorzien van een extra verflaag. Op die manier blijven ze beter beschermd en gaan ze ook langer mee.

 4. Plamuren

  Het is niet aangeraden om je te schilderen oppervlaktes eerst te plamuren. Plamuur is namelijk weinig elastisch en niet bestand tegen vocht. Je kan het dus beter vermijden om de duurzaamheid van het schilderwerk niet te beïnvloeden.

 5. Schilderen bij te hoge of te lage temperaturen

  Niet elke situatie is ideaal om buiten te schilderen. Is het te warm, dan droogt de verf te snel waardoor strepen ontstaan. Is het te koud, dan droogt de verf te traag. De ideale temperatuur om buiten te schilderen is tussen 10 en 20 °C.

 

Wil je fouten bij het buitenschilderwerk vermijden? Door een professionele buitenschilder in te schakelen, ben je zeker van een correcte verftechniek, advies op maat en een mooi en duurzaam eindresultaat. Vergelijk offertes van buitenschilders in de buurt.

 

Veelgestelde vragen over buiten schilderen

Heb je nog vragen over schilderwerk buiten? Bekijk dan zeker eens het antwoord op de onderstaande veelgestelde vragen: • Kan ik ook buiten schilderen in de winter?

  In de winter zijn de omstandigheden om buiten te schilderen minder geschikt, maar het is wel mogelijk. De ideale periode om buiten te schilderen is tussen april en oktober, bij een temperatuur tussen 10 en 20 °C en een maximale luchtvochtigheid van 75%.

  Wil je de schilderwerken tijdens de winter uitvoeren? Schakel dan een winterschilder in. Deze beschikt over speciale verf en aangepast materiaal om ook tijdens de wintermaanden een mooi en kwaliteitsvol resultaat af te leveren. Bovendien hanteren sommige winterschilders een kortingstarief omdat ze in die periode minder werk hebben. • Hoe vaak moet je buiten schilderen?

  Afhankelijk van de woning, de kwaliteit van de verf en de weersomstandigheden waarmee het te maken krijgt, gaat buitenschilderwerk gemiddeld een 5-tal jaar mee. Enkele kenmerken die erop duiden dat het schilderwerk aan vernieuwing toe is, zijn scheurtjes of blaasje in het schilderwerk, verkleuring van de verf, loslatende of poederende verf en houtrot.

  TIP: is je buitenschilderwerk aan vernieuwing toe? Onderneem dan snel actie. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het zal zijn om de schade te herstellen. Ontvang vrijblijvend offertes voor schilderwerk buiten. • Waarom is de buitenkant van je huis schilderen belangrijk?
  De buitenkant van je huis schilderen is belangrijk om 2 redenen. Ten eerste zorgt het voor een mooie uitstraling van je woning. Met een laagje verf kan je je woning er namelijk snel weer als nieuw laten uitzien. Daarnaast beschermt grondig buitenschilderwerk je woning ook tegen de verschillende weersomstandigheden waaraan deze blootgesteld wordt.

 

Offertes voor schilderwerken ontvangen?

Kies voor een professionele schilder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de schilderwerken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele schilders