Gevel schilderen
Een gevel of buitenmuur schilderen is vaak nog minder eenvoudig dan een andere muur te (over)schilderen! In dit artikel geven we je een duidelijk advies over hoe je je gevel moet schilderen, waarmee je rekening moet houden en nog enkele handige tips!
Voorbereiding gevel schilderen
Er zijn heel wat voorbereidingswerken nodig vooraleer je je gevel gaat schilderen! Niet zozeer de gewone voorbereidingswerken als je binnen gaat schilderen, maar vaak iets arbeidsintensievere werkjes:
- Zoals altijd is het belangrijk dat er geen restjes meer op je gevel plakken van oude verf. Indien dit wel het geval is, maak je het best gebruik van een hogedrukreininger.
Maak je gevel volledig stof- en mosvrij! Door stof en mos zal de verf immers niet voldoende aan de muur hechten, waardoor deze na korte tijd van de muur kan vallen en dat wil je natuurlijk ook niet… - Je gevel van stof ontdoen kan door de gevel eens grondig schoon te maken met een tuinslang of er met een goede borstel over te gaan. Mosvrij kan je door zelf het mos weg te steken, maar let op: niet alle mossen of schimmels zijn makkelijk te verwijderen! Maak dus zeker gebruikt van allerhande ontmossingsproducten die bruikbaar zijn.
- Zorg dat er geen putjes of gaatjes in de gevel zitten. Anders kan het zijn dat later de verf op deze plaatsen belletjes zullen vormen door de zon die op de verf schijnt.
- Kijk zeker na dat je geen last hebt van vochtige muren! Indien dit het geval is, is het belangrijk dat je dit probleem eerst oplost, zodat de verf niet zal afbladeren.
Gevel schilderen
Het voorbereidingswerk zit erop? Goed! Dan kan je overgaan tot het effectieve schilderen van de gevel! Een gevel schilderen doe je met speciale verf, die bestand is tegen alle weersomstandigheden.
Zoals altijd maak je best ook gebruik van een primer, een soort voorbereidingsverf die ervoor zorgt dat de verflagen veel beter aan de ondergrond gehecht worden en langer vasthouden.
Tegenwoordig zijn er speciale primers voor gevels te schilderen.
Na de primer te laten drogen, kan je eindelijk aan de slag met de gewenste kleur van gevelverf!
Begin bovenaan aan het dak en verf dit stuk met een borstel. Gebruik de borstel ook voor plaatsen waar een roller moeilijk door kan, of waar je enigszins moet opletten dat je andere zaken niet overschildert (ramen, deuren, buitenverlichting…). Vervolgens neem je een roller en wrijf je de volledige buitenmuur goed in met verf, die je vervolgens goed verspreidt.
Schilder vervolgens de gevel nog een tweede maal.
Nog enkele handige tips…
- Kies bij de keuze van je gevelverf liefst niet voor een te donkere kleur. Hoe donkerder de gevel, des te sneller de gevel zal opwarmen en bijgevolg ook hoe sneller de verf zal beginnen met afbrokkelen.
- Verf in een periode waarin het niet te warm of te koud is. Onder 7 graden celcius zal de verf niet drogen en bij een temperatuur van meer dan 25 graden zal de verf te snel drogen. Ideaal? 18 tot 20 °C! Tussen april en oktober.
- Gebruik niet dezelfde verf om ramen en poorten te schilderen! Het kan immers zijn dat je hiervoor speciale verf nodig hebt, afhankelijk van het materiaal.
- Dek de ramen af met tape! Wil je de ramen ook herschilderen?
Opgelet: de gevel schilderen is een gevaarlijke en gespecialiseerde klus die niet te onderschatten valt. Bovendien vereist dit werk aangepast materiaal, zoals stellingen. het is dan ook sterk aangeraden om de gevel te laten schilderen door een vakman. Zo kan je genieten van een foutloos en snel resultaat. Op de offertepagina kan je offertes aanvragen bij schilders in jouw regio. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.