Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Schilderwerkentips.be Info & inspiratie over schilderwerken en de verschillende soorten verf.
header image
Schilderwerkentips.be

Schildertape: soorten, prijs en werkwijze

De juiste schildertape is onmisbaar om een goed eindresultaat te bekomen. Waarom? Omdat de precisie van de afwerking staat met het gebruik van kwalitatieve en juiste tape! Kies je de foute tape, dan kan er schade optreden bij de afname van de tape of zal de verf niet in een rechte lijn aangebracht zijn. Lees hier waarop je moet letten bij de aankoop van schildertape, hoeveel het kost, hoe je het gebruikt, …

Ga snel naar:
Hoe kies ik de beste schildertape?
Soorten schildertape
Aandachtspunten per type ondergrond
Prijs schildertape
Schildertape aanbrengen en verwijderen

Ga naar de webshop

 

 

Waarom schildertape gebruiken?

Een cruciaal element in de werkkoffer van elke schilder is schilderstape, ook ‘maskingtape’ of ‘afplakband’ genoemd. Deurlijsten, venstertabletten, ramen, plinten, lichtschakelaars, de scheiding tussen de muren en het plafond, … Alles wat beschermd moet worden tegen de verf kan je afplakken met schildertape. Waarom?

  • Schilderen gaat vlotter: je hoeft nergens voorzichtig omheen te verven.
  • Recht en strak afgelijnd resultaat: dankzij afplaktape voor verf kan je het te schilderen oppervlak mooi aflijnen. Zo ben je zeker dat je rechte lijnen schildert.
  • Geen vlekken: door te schilderen met tape voorkom je verfplekken, spatten en vegen op rondom liggende delen die geen nieuwe verflaag nodig hebben.

Enkele bekende fabrikanten van schildertape zijn Scotch 3M, Tesa, Kip, Boss Paints en Deltec, …

schildertape

 

Welke schilderstape kopen? Hier hou je best rekening mee:

Je kan verschillende soorten schilderstape kopen. Om de beste schilderstape te kiezen voor jouw project, is het belangrijk om je vooraf een aantal vragen te stellen:

  • Hoeveel tape heb ik nodig? Maskingtapes zijn in verschillende afmetingen verkrijgbaar. Zo heb je rollen van 50 meter, maar kan je evengoed kiezen voor een rol van 25 meter als je minder moet afplakken. 
  • Hoe dik moet de tape zijn? Dat is afhankelijk van wat je wil afplakken. Maskeertape met standaardafmeting (2 cm – 3 cm) is bijvoorbeeld ideaal om stopcontacten, schakelaars, deurklinken, … te beschermen. Gebruik de breedste afplaktape (+ 5 cm) om bijvoorbeeld de grens tussen verschillende muren of de muur en het plafond te beschermen. Zo voorkom je dat je met de verfrol strepen maakt op de aangrenzende oppervlaktes.
  • Op welke ondergrond moet ik de tape aanbrengen? Voor elk soort ondergrond is er wel een tape beschikbaar waaraan de lijmlaag precies is aangepast. Lees meer over de aandachtspunten per ondergrond.
  • Wat zijn de omgevingsfactoren? Denk hierbij aan de temperatuur, luchtvochtigheid, condensvorming, UV-belasting, … Ook deze factoren hebben een invloed op welk type tape je best kiest. Sommige tapes beloven bijvoorbeeld een optimale kleefkracht bij hogere temperaturen. Andere tapes verliezen dan weer hun kleefkracht niet als ze in contact komen met vocht, …
  • Hoe lang moet de tape blijven hangen? Op de verpakking wordt vaak duidelijk weergegeven hoe lang je de tape onaangeroerd mag laten, zowel binnen als buiten. Tape met acrylaat lijm kan je bijvoorbeeld langer laten hangen dan tape met solvent lijm.
  • Gebruik ik de tape binnen of buiten? Op elk soort tape wordt weergegeven of je die buiten of binnen mag gebruiken. Bij klussen buitenshuis ga je ook best na of de tape UV-bestendig is.

 

Al deze vragen sturen jou in de goede richting voor de keuze van jouw perfecte afplaktape. Maar hoe maak je nu een onderscheid in die tientallen soorten? Om je te helpen maken we hieronder een opsomming van de verschillende soorten schildertape en waarvoor die gebruikt kunnen worden:

 

schilder tape

Soorten schildertape

Hieronder volgt een overzicht van enkele veelvoorkomende types schildersplakband:

 

1. Universele schilder tape

De universele afplaktape is de meest karakteristieke en herkenbaar aan de crêpe-achtige structuur. Deze tape is perfect voor reguliere schilderwerken die op niet-gevoelige, vaste ondergronden moeten gebeuren. Je kan het zelfs gebruiken voor de ramen binnenshuis, maar dan moet die meteen verwijderd worden! Anders kun je het probleem krijgen van ingedroogde lijm en te dikke verflagen. 

Gebruik deze tape niet voor zeer natte applicaties, dat zou lelijke overgangslijnen achterlaten en de tape gemakkelijker doen scheuren. Deze universele schilder tape is meestal het goedkoopst.

 

2. Washi-tape

Als alternatief op de universele schildertape kwam washi-tape op de markt. Dit is tape in rijstpapier. In tegenstelling tot de universele schildertape is washi flinterdun en zeer sterk, waardoor de kans op scheuren tijdens het aanbrengen en het verwijderen van de tape nihil wordt. Washi-tape laat geen water door en is daarom perfect om tijdens zeer natte schilderapplicatie te gebruiken.

Er bestaan een heleboel varianten op de markt die aangepast zijn aan specifieke toepassingen:

  • Precisietape: de kenmerken van deze tape zijn zeer overeenkomstig met die van universele maskingtape, alleen kan je de tape tot 5 maand na aanbreng laten hangen.
  • Sensitive afplaktape: perfect voor delicate en kwetsbare ondergronden, zoals behang, sierlijsten, gelakte ondergronden of ongeschilderd vliespapier. Daarnaast kun je deze ook gebruiken om geometrische patronen of lijnen op de muur te schilderen.
  • Afplaktape voor hoeken en rondingen: bepaalde leveranciers hebben een schilderstape in de aanbieding die ideaal is om te gebruiken op haakse hoeken of voor ronde contouren. Deze tape is uittrekbaar, waardoor die eenvoudig speciale vormen kunnen aannemen zonder lekrisico. 
  • Fine line afplaktape: een dunne, flexibele variant waarmee je perfect klein detailwerk kunt aanpakken. Gebruik deze om speciale vormen of reliëf af te dekken, zoals ingebouwd licht, kranen, klinken of stopcontacten. Deze plakband is erg soepel en plooit niet dubbel.
  • Gouden tape: de meest professionele schilderstape. Hiermee bekom je haarfijne verflijnen en afscheidingen. Deze schilderstape is geschikt voor zowel binnen- als buitenschilderwerk, het is UV-bestendig en laat geen lijmresten achter.
  • UV-bestendige afplaktape:  deze afplaktape is ideaal om buitenschilderwerk aan te pakken. Op deze manier vermijd je dat de lijm wegens te schommelende temperaturen onbetrouwbaar wordt en verhardt. Bij afname kan dit schade berokken aan jouw schilderwerken.
  • Ecologische afplaktape: washi-tape, maar dan zonder bleekmiddel en schadelijke stoffen en grotendeels vervaardigd uit gerecycleerde en hernieuwbare grondstoffen. De meeste ecologische afplaktapes hebben een vrij ruim applicatiegebied en kunnen zowel buiten- als binnenshuis gebruikt worden. 

 

Let op de kleurcodes van verschillende tapes

Fabrikanten van afplaktape hebben kleurcodes ontwikkeld binnen hun eigen gamma aan producten. Dankzij die kleuren kan je makkelijker een onderscheid maken per applicatie.

Let op, deze kleurcodes zijn niet universeel, maar afhankelijk per merk. Ga er dus niet vanuit dat elke paarse afplaktape geschikt is voor ruwe ondergronden. Raadpleeg altijd goed de productverpakking zodat je zeker de juiste tape voor de juiste ondergrond meeneemt.

 

 

3. Tape met paintblock-technologie

Bepaalde fabrikanten maken gebruik van de gepatenteerde paintblock-technologie. Deze schildertape bevat een microbarrière aan de randen die verhindert dat verf onder de tape kan kruipen. Het resultaat: haarscherpe lijnen en strak schilderwerk! 

 

4. Afplaktape met folie

Een ideale twee-in-één oplossing is tape waaraan reeds afdekfolie vervat zit. Zo hoef je niet te sukkelen met afdekplastic. Deze tape is reeds beschikbaar in verschillende varianten, ook weer gericht op verschillende specifieke ondergronden of omgevingsfactoren.  

 

Ga naar de webshop

 

schilderstape

Aandachtspunten per type ondergrond

Bepaalde ondergronden vergen extra voorzichtigheid bij de aanbreng van een schilder tape. Hier enkele belangrijke aandachtspunten:

  • Natuursteen: plak je tape op natuursteen, dan kan je deze best zo snel mogelijk weer verwijderen om inbranding van de tape te vermijden. Die gaat pas na lange tijd weg. Soms is de schade zelfs blijvend.
  • Kunststof: door de reactie van chemische stoffen die ontstaan door het wederzijdse contact tussen de kunststof en de lijmzijde van de tape, kan de kunststof verkleuren. Hoe kun je dit voorkomen? Plak het kunststof oppervlak slechts gedurende een korte tijd af met tape. Indien er lijmresten achterblijven, kan je een kunststofreiniger gebruiken om de lijm weg te poetsen.
  • Hout: op hout maak je best gebruik van tape met een lage kleefkracht. Zo voorkom je dat je het hout beschadigt als je de tape verwijdert.
  • Metaal:  metaal is onderhevig aan corrosie en oxidatie. Als je het te lang afplakt met maskingtape kan er verkleuring ontstaan. Je gebruikt daarom best tape met afdekfolie.
  • Koper: koper plak je het best volledig af om corrosie van het materiaal tegen te gaan. Onder de tape kan namelijk condenswater opstapelen, waardoor beschadiging reëel wordt. Ook hier is een twee-in-één tape met afdekfolie ideaal.
  • Glas: indien de lijmzijde van de tape blootgesteld wordt aan zonlicht, kies je best voor afplaktape met een UV-bestendige acrylaat lijm.
  • Beton: let op, want de samenstelling van het beton kan een invloed hebben op de hechting van de maskingtape. Test de tape in iedere geval eerst uit op een klein stukje van het betonnen oppervlak.
  • Geschilderde / gecoate oppervlakken: voor deze oppervlakken is afplaktape met voldoende en een stabiele kleefkracht aangeraden. Test de tape altijd eerst op een klein stukje om te controleren of er geen verf of coating meekomt als je hem verwijdert.
  • Behang: om behang af te plakken kies je best een schilderstape met een lage kleefkracht. Zo voorkom je dat je het behang lostrekt als je de tape verwijdert.

 

De prijs van schildertape

De prijzen van afplaktape zijn sterk afhankelijk van het type tape, de lengte van de rol en de breedte van de tape. Daarnaast is er ook nog een groot verschil waar te nemen tussen de verschillende fabrikanten. Uiteenlopende consumentenonderzoeken hebben aangetoond dat je soms beter voor de duurdere A-kwaliteit kiest om jouw schilderwerken zo precies mogelijk uit te kunnen voeren. 

Gemiddeld kan je rekenen op een prijs vanaf gemiddeld € 0,10 à 0,20 per lopende meter (incl. btw). Wil je schildertape kopen? Neem dan snel een kijkje in onze webshop.

 

Afplaktape

 

Werkwijze: schildertape aanbrengen en verwijderen

Schildertape aanbrengen en verwijderen, is eigenlijk niet moeilijk. Als je voldoende nauwkeurig de onderstaande stappen opvolgt, ben je eigenlijk startensklaar om te schilderen:

  1. Voorbereiding

    Zorg ervoor dat de ondergrond vrij is van vet en stof. Alleen zo kan de afplakband goed hechten en voorkom je verflekken. Je test de tape ook best eerst een keertje uit op een discrete plek en laat die 24 uur hangen. Op deze manier ben je er zeker van dat de tape geschikt is voor de gekozen toepassing en dat die geen lijm achterlaat op het oppervlak.

  2. Schilderstape aanbrengen

    Probeer zoveel mogelijk lange stukken tape te gebruiken tijdens het afplakken. Waar je met onderbroken tapestrips werkt, vergroot je het risico op lekken. Druk de tape ook goed aan en zorg ervoor dat er geen luchtbelletjes of blaasjes meer onder de tape zitten.

    TIP: de ideale temperatuur om tape aan te brengen, ligt tussen de 10 en de 25°C. Alles wat warmer is, zal de lijmlaag onvoorspelbaar maken waardoor beschadigingen kunnen optreden.

  3. Schilderen

    Nu je de afplaktape hebt aangebracht, kan je starten met de schilderwerken. Info en prijsadvies over de verschillende soorten schilderwerken lees je in dit artikel.

  4. Schilderstape verwijderen

    Verwijder je tape wanneer de verf nog niet volledig droog is, zo voorkom je dat de plakband indroogt. Trek de tape rustig van de muur onder een hoek van ongeveer 30 à 45°.

 

Ga naar de webshop

 

 

Offertes voor schilderwerken ontvangen?

Kies voor een professionele schilder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de schilderwerken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele schilders