Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Schilderwerkentips.be Info & inspiratie over schilderwerken en de verschillende soorten verf.
header image
Schilderwerkentips.be

Huis schilderen

Of het nu aan de buitenkant of de binnenkant is, elke woning heeft na verloop van tijd een likje verf nodig. Gevel, ramen, deuren, trap, meubilair, …: je kan al deze delen van je huis laten schilderen. Hoeveel dat ongeveer kost? Wanneer en hoe vaak je best die werken laat uitvoeren? En waarom je beter kiest voor een professionele schilder? Je leest het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:

1. Huis schilderen buitenkant
2. Huis schilderen binnenkant

 

Doe-het-zelf of professionele schilder?

Je huis schilderen is een precieze klus die de nodige kennis en ervaring vergt. Voor een optimaal, langdurig eindresultaat schakel je dus beter een professionele schilder in. Zo ben je zeker van…

 • Advies op jouw maat: een schilder kan je adviseren over de verschillende mogelijkheden qua schilderwerk, op maat van jouw wensen en situatie.
 • Een goede voorbereiding: voor de schilder de verf aanbrengt, bereidt hij de ondergrond eerst correct voor (reinigen, herstellen van houtrot, schuren, …).
 • De juiste verf(techniek): een schilder gebruikt altijd kwaliteitsvolle verf. Hij weet ook perfect welk type verf nodig is voor welke ondergrond en hij brengt die correct aan.
 • Snelle uitvoering: een schilder beschikt over het nodige materiaal en de ervaring om elke klus niet alleen correct, maar ook heel vlot uit te voeren.

TIP: Met een professionele schilder ben je niet alleen zeker van een kwaliteitsvol eindresultaat op lange termijn. Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet je ook nog van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%. Op zoek naar advies en prijzen op maat van jouw wensen en situatie? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes bij schilders actief in jouw buurt via onze offerteservice.

 

 

1. Huis schilderen buitenkant

Je huis schilderen buiten heeft 2 belangrijke functies: je beschermt je woning tegen weersinvloeden én je geeft een nieuwe uitstraling aan je huis. Wat kunnen deze schilderwerken allemaal omvatten? Een kort overzicht!

 

 1. Gevel schilderen

  Door je gevel te laten schilderen kan je oneffenheden, kleurverschillen, … wegwerken. Je creëert ook een nieuwe look voor je woning én je beschermt je buitenmuren voor lange tijd tegen felle regen, wind en vorst. Zorg er wel voor dat de verf voldoende dampopen is. Zo kan het vocht in je gevel ontsnappen en voorkom je vochtproblemen.

 2. Ramen en deuren schilderen

  Is het schilderwerk op je ramen, buitendeuren of je dakkapel verouderd? Dan laat je die best opnieuw verven om verdere beschadiging als houtrot te vermijden. Met een nieuwe kleur zorg je ook voor een andere uitstraling van je gevel. Om die esthetische reden kan je ook ramen en deuren in PVC laten schilderen.

 3. Terras en trappen schilderen

  Met olie of beits kan je je houten terras of buitentrappen beschermen tegen vocht, vuil en vergrijzing. Je kan de natuurlijke houtkleur behouden of kiezen voor een andere tint. Ook een terras in beton kan je laten schilderen met een speciale betonverf.

 4. Tuinconstructies schilderen

  Is je tuinhuis of serre aan een nieuwe laag verf of beits toe? Bladdert de verf van de speeltuigen van je kinderen? Of wil je een nieuwe look voor je tuinschutting? Door je tuinconstructies te laten schilderen, zijn ze weer voor lange tijd beschermd én steek je ze in een nieuw kleedje.

 

 

 

Buitenkant huis verven: hoe vaak en wanneer?

Zie je scheurtjes, barsten of blaasjes in het schilderwerk? Is de verf verkleurd? Of merk je houtrot op? Dan is het tijd voor een nieuwe laag verf. Je laat buitenschilderwerk best om de 5 jaar vernieuwen. Merk je dat het schilderwerk al eerder aan vervanging toe is? Contacteer dan zeker een professionele buitenschilder om verdere schade te vermijden.

 

Bij een temperatuur tussen 10 en 20 °C

De juiste weersomstandigheden zijn belangrijk voor een kwaliteitsvol eindresultaat van je buitenschilderwerk. Idealiter laat je de werken uitvoeren bij een temperatuur tussen 10 en 20 °C en een maximale luchtvochtigheid van 75%. Een professionele buitenschilder kan goed inschatten wanneer het buitenschilderwerk best gebeurt.

 

 

Welke verfsoorten voor buitenschilderwerk?

Wil je je huis laten schilderen buiten? Dan heb je de keuze uit verschillende verfsoorten, afhankelijk van de ondergrond en de look die je voor ogen hebt. Enkele mogelijkheden per type schilderwerken:

1. Gevel: om vochtproblemen te vermijden, is het belangrijk om te kiezen voor een dampopen verf die je gevel laat ademen. Voor een gevel in baksteen of beton is dat bv. een gevelverf op silicaat- of siloxaanbasis. Ook kalkpleister is een mogelijkheid. Voor een houten gevelbekleding kies je best een verf op basis van alkydhars.

2. Ramen en deuren: ook hier kies je best voor een dampopen verfsoort, waarlangs de waterdamp kan ontsnappen. Bij buitendeuren en -ramen is dat meestal een watergedragen alkydverf.

3. Terras en trappen: bij een houten terras kan je kiezen uit terrasolie of terrasbeits. Om gladheid te voorkomen, kan je ook een antislip beits nemen. Heb je een betonnen terras of buitentrap? Ga dan voor een kras- en slijtvaste betonverf die bestand is tegen uv-straling.

4. Tuinconstructies: bij houten tuinhuizen of tuinmeubelen kan je kiezen voor een transparante of dekkende beits, afhankelijk van de look die je wil. Heb je een betonnen tuinschutting of -muur? Dan kan je een latexverf voor buitengebruik nemen.

TIP: twijfel je over welke verfsoort je wil gebruiken? Vraag dan raad aan een professionele schilder. Die kan je adviseren over de verfsoorten op maat van je wensen en situatie. En dat is niet alles… Een schilder brengt de verf ook correct aan en zorgt zo voor een duurzaam, mooi resultaat. Vergelijk vrijblijvend voorstellen en prijzen.

 

 

Prijs huis schilderen buiten

Een buitenschilder kan verschillende tarieven hanteren, afhankelijk van het soort schilderwerk:

1. Grote oppervlaktes = prijs per : je mag rekenen op gemiddeld € 30 à 45 per m² (incl. materiaal en btw).

2. Kleine oppervlaktes of detailwerk = prijs per uur: je mag rekenen op gemiddeld € 40 à 50 per uur (incl. materiaal en btw).

Let op: dit zijn slechts richtprijzen. De uiteindelijke kosten hangen o.a. af van de gebruikte verf, de ondergrond, de voorbereidende werken, enz. Bovendien kunnen de prijzen verschillen van schilder tot schilder. Wil je gericht en snel prijzen kunnen vergelijken? Vraag dan 2 à 3 offertes aan via onze offertepagina.

 

Grote schilderwerken? Vraag een totaalprijs!

Je huis schilderen aan de buitenkant kan je gevel, ramen, deuren, tuinconstructies, … omvatten. Wil je verschillende schilderwerken laten uitvoeren? Vraag dan bij 2 à 3 professionele buitenschilders om een totaalprijs. Dat is vaak goedkoper dan afzonderlijke schilderwerken te laten aanrekenen. Door verschillende offertes aan te vragen, kan je ook goed vergelijken.

 

huis schilderen buitenkant

 

 

Huis schilderen binnenkant

Je huis schilderen binnen heeft in de eerste plaats een esthetische functie. Je creëert een eigen, karakteristieke look en sfeer in je woning en verhoogt zo je wooncomfort. Bovendien bescherm je ook je interieur tegen slijtage. Wat kunnen deze schilderwerken binnen allemaal omvatten? Een kort overzicht!

 

 1. Binnenmuren en plafonds schilderen

  Zijn er in de loop der jaren vlekken verschenen op je binnenmuren of plafonds? Of zijn de kleuren verbleekt? Met een nieuwe verflaag zien ze er weer zo goed als nieuw uit. Bovendien kan je met een andere kleur je kamer(s) een volledig nieuwe look geven.

 2. Binnendeuren en -ramen schilderen

  Het schilderwerk van je binnendeuren en -ramen bepaalt voor een groot deel de sfeer in je huis. Naast die uitstraling van je woonst is het schilderen van je binnendeuren en -ramen ook belangrijk voor het onderhoud ervan.

 3. Trappen en balustrades schilderen

  Een trap krijgt het hard te verduren in huis. Zijn de treden van je trap gladder door slijtage? Dan is een verfbeurt aan de orde om valpartijen te vermijden. Met een nieuw kleurtje kan je je trap bovendien ook omvormen tot een echte eyecatcher.

 4. Meubilair schilderen

  Ook losse objecten kan je in een nieuw kleedje steken. Met een likje lak- of krijtverf kan je bv. een oude servieskast of een antieke tafel een tweede leven geven. En dat in een stijl die je zelf kiest.

 

 

 

Binnenkant huis verven: hoe vaak?

Je huis schilderen binnen doe je over het algemeen om de 7 jaar. Al is die termijn afhankelijk van verschillende factoren:

 • de verfsoort, de kwaliteit van de verf, het aantal laklagen, …
 • de locatie van het schilderwerk (bv. sneller een nieuwe verflaag nodig in natte ruimtes zoals de badkamer)
 • het gebruik van het schilderwerk (bv. een raam of deur die je vaker opent dan een ander)

 

Belangrijk: merk je al eerder scheurtjes of blaasjes in het schilderwerk? Of ben je gewoon toe aan een verandering van je interieur? Dan kan je natuurlijk al vroeger een professionele schilder inschakelen.

 

 

Welke verfsoorten voor binnenschilderwerk?

Wil je je huis laten schilderen binnen? Dan heb je de keuze uit verschillende verfsoorten, afhankelijk van de ondergrond en de look die je voor ogen hebt. Enkele mogelijkheden per type schilderwerken:

1. Binnenmuren en plafonds: meestal een standaard latexverf. Met een structuurverf (latexverf met zandkorrels) kan je dan weer reliëf op je binnenmuren creëren. In natte ruimtes als een badkamer is een vocht- en schimmelwerende epoxy coating zeer geschikt.

2. Binnendeuren en -ramen: meestal een watergedragen of solventgedragen lakverf. Je kan daarbij kiezen uit verschillende glansgraden, van mat tot hoogglans. Bij binnenramen gebruik je best dampdichte lakverf om te voorkomen dat vocht je woning binnendringt.

3. Trappen en balustrades: een lak op basis van (poly)urethaan alkydhars is sterk aangeraden. Die is zeer slijtvast en verkrijgbaar in zijdeglans en hoogglans.

4. Meubilair: voor een matte look kan je krijtverf nemen, maar ook kalk- en lakverf, beits en houtolie zijn mogelijke opties.

TIP: twijfel je over welke verfsoort je wil gebruiken voor een schilderklus in je huis? Vraag dan raad aan een professionele schilder. Die kan je gericht adviseren over de verfsoorten op maat van jouw wensen en situatie. En dat is niet alles… Een schilder brengt de verf ook correct aan en zorgt zo voor een duurzaam, mooi resultaat. Ontvang gratis offertes bij schilders actief je buurt via onze offertepagina.

 

 

Prijs huis schilderen binnen

Net als voor buitenschilderwerk hanteert een schilder voor binnenschilderwerk 2 soorten tarieven:

1. Grote oppervlaktes = prijs per : je mag rekenen op gemiddeld € 12 à 20 per m² (incl. materiaal en btw).

2. Kleine oppervlaktes of detailwerk = prijs per uur: je mag rekenen op gemiddeld € 35 à 40 per uur (incl. materiaal en btw).

Let op: dit zijn slechts richtprijzen. De uiteindelijke kosten hangen o.a. af  van de gebruikte verf, de ondergrond, de voorbereidende werken, enz. Bovendien kunnen de prijzen verschillen van schilder tot schilder. Wil je gericht prijzen kunnen vergelijken? Vraag dan 2 à 3 offertes aan bij schilders actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

Grote schilderwerken? Vraag een totaalprijs!

Je huis schilderen binnen kan je muren, plafonds, ramen, trap, … omvatten. Wil je verschillende schilderwerken laten uitvoeren? Vraag dan bij 2 à 3 professionele schilders om een totaalprijs. Dat is vaak goedkoper dan afzonderlijke schilderwerken te laten aanrekenen. Door verschillende offertes aan te vragen, kan je ook goed vergelijken.

 

huis schilderen binnenkant

 

Offertes voor schilderwerken ontvangen?

Kies voor een professionele schilder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de schilderwerken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele schilders