Trap schilderen

Trap schilderen


trap schilderen Een trap vernieuwen kost handenvol geld! Een goedkopere en mooie oplossing is om de trap te overschilderen. In het onderstaande artikel leggen we minitieus uit hoe je een trap het best kan schilderen. Tevens geven we handige tips, leuke voorbeeldjes en de do's en don'ts bij een trap schilderen.

Wat heb je nodig?

Voorbereiding trap schilderen

De eerste stap van ieder schilderwerkje begint altijd met het afdekken en beschermen van de omliggende ruimte. Dit neemt enkele minuten in beslag, maar het zorgt ervoor dat je na het schilderen geen verfspatjes meer hoeft af te krabben of te verwijderen.

Denk dus goed na waar je gaat schilderen en waar niet. Dek de vloer onder de trap af met een folie en werk met tape als je alleen de traptreden wilt verven.


trap schilderenDe tweede stap bij het voorbereiden is het opschuren van de trap. Dit is niet enkel noodzakelijk bij houten trappen! (Ja, je kan ook trappen van andere materialen verven! Hiervoor bestaan speciale aangepaste verven en lakken.)
Schuren doe je het best met schuurpapier of een schuurmachine.
Indien je met een verfbrander werkt is het aangeraden om dit heel voorzichtig te doen, zodat je het hout van de trap zeker niet verbrand.

Is de trap van een ander materiaal dan hout? Schuur dan heel licht met schuurpapier.

Een eventueel derde stap is om gaatjes, oneffenheden en putjes op te vullen. Hiervoor bestaan speciale 'pastas', maar je kan ook met plamuur en een plamuurmes deze oneffenheden opvullen. Laat dit alles wel even opdrogen en schuur daarna de gaatjes nog eens op zodat je geen gaatjes of bultjes meer in je trap hebt.

Ten slotte maak je de volledige trap volledig stof- en vetvrij, zodat er geen enkele viezigheid in de verf komt.

Trap schilderen

trap schilderen Eens het voorbereidingswerk erop zit, kan je beginnen met de trap te schilderen.
Begin altijd met een primer te schilderen! Deze zorgt voor een goede hechting en een mooi egaal resultaat van de verf die je uiteindelijk op de trap zal schilderen.

Zie je hier en daar nog enkele vlekjes nadat je de trap met één of twee lagen primer hebt bedekt? Schuur de trap dan nog een laatste maal snel en lichtjes op met schuurpapier met een zeer fijne korrel. Vergeet daarna niet om de trap weer schoon te maken!


Nadat de primer of grondverf voldoende is opgedroogd, begin je met de trap te schilderen! Dit doe je door bovenaan te beginnen, zodat eventuele druppeltjes naar beneden rollen.
Neem de ronde kwast en dop deze in de verf. Maak vervolgens mooie, vloeiende bewegingen en verspreidt de verf over de treden.
Werk minstens met twee lagen.

Tips bij een trap schilderen

trap schilderen